PREHODNO STANOVANJE

Prehodni stanovanji, ki ju ima društvo YHD v neprofitnem najemu s strani Javnega stanovanjskega sklada (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL) sta namenjeni hendikepiranim, ki nujno potrebujejo rešitev bivalne stiske, se želijo osamosvojiti od svoje družine ali zapustiti institucijo. Stanovanji sta prehodni – kar pomeni, da v svojem času bivanja tam uporabniki preizkušajo »življenje na svojem«, ob podpori društva urejajo vso potrebno dokumentacijo, se učijo upravljanja z osebno asistenco in drugih vsakdanjih stvari, predvsem pa v prvi vrsti skušajo pridobiti lastno stanovanje za bivanje.

Program prehodnih stanovanj

Program prehodnih stanovanj je dejansko nadgradnja programa Neodvisno življenje hendikepiranih, saj se je v praksi izkazalo, da zgolj storitev osebne asistence marsikateremu uporabniku ne zadostuje za neodvisno življenje. Ko se nekdo želi preseliti iz institucije (ali stran od svoje matične družine) in zaživeti na svojem, je prva težava, s katero se sreča, primerna nastanitev. Poleg tega pogosto hendikepirani, ki prvič zaživijo na svojem, izven institucionalnih okvirov ali brez nenehne prisotnosti staršev ali drugih sorodnikov, potrebujejo več stalne podpore za učenje socialnih spretnosti, kar pa dejansko presega delo osebnih asistentov.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eu ornare ante. Proin aliquam odio id lorem finibus, a ullamcorper arcu posuere.

Trenutno ima YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa v najemu dve stanovanji:

  • Prvo je v Šiški, dostopno je z dvigalom, ima dve ločeni sobi, kabinet in je primerno za dve osebi na vozičku, ki si delita skupno kuhinjo, kopalnico in klet.
  • Drugo pa se nahaja na Kodeljevem in je prav tako primerno za dve osebi na vozičku, saj ima dve ločeni sobi in velik zunanji atrij, medtem ko je uporaba kopalnice, kuhinje, shrambe in kleti skupna.

Z uporabniki sklenemo najemno pogodbo pod pogoji, ki so vnaprej znani. Uporabniki društvu YHD na podlagi mesečnega zahtevka povrnejo najemnino ter mesečne stroške, lahko pa so tudi upravičeni do subvencionirane najemnine.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eu ornare ante. Proin aliquam odio id lorem finibus, a ullamcorper arcu posuere.

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

S prijavo na naše e-novice potrjujete, da soglašate s pravilnikom o varovanju osebnih podatkov!